Sesongvarsel

Desember

Desember

Desember 591 468 Smak av kysten

Det kalde havet i desember bugner av liv og gir opphav til førsteklasses råvarer over hele landet. Julen er her og det er tid for å fremme de gode mattradisjonene vi har i Norge.

Det meldes om god kvalitet og tilgang på torsk i hele landet. Silda er tilgjengelig i store deler av landet og sjøkrepsen er nå av god kvalitet på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Østlandet og Sørlandet melder om god tilgang på brosme. Laksen er tilgjengelig og av god kvalitet over hele landet.

På denne årstiden har nordmenn spist både fersk og konservert fisk. Fiskefangsten ble før i tiden konservert for å kunne rekke til neste sesong. I dag konserverer vi hovedsakelig for å kunne fremme de gode smaks- og aromastoffene. Røkt, saltet, tørket, lutet, raket, gravet, bokna og perset fisk. Kjært barn har mange navn.

Torsk

Juletorsken har mindre mattilgang, noe som gir en høyere muskel-pH etter død. Dette resulterer i en større vannbindingsevne med et saftigere kjøtt som resultat. Vinterens kalde vann gir også en fastere fisk. Den ferske torsken er helt ypperlig nå! Torsken er en veldig allsidig fisk og kan brukes til så mangt. I Nord-Norge spises ofte boknafisk rundt juletider, i Bergen er persetorsken en kjent tradisjon og på Sørlandet er lettsaltet torsk en juleslager. Ellers er jo lutefisken en kjent tradisjon i hele landet.

Sild

Nå har silden et optimalt fettinnhold som gir svært god kvalitet. Den tradisjonsrike fisken er nydelig både fersk, speket, røkt og surnet.

Sjøkreps

Sjøkrepsen er definitivt av best kvalitet på denne tiden av året. Om vinteren legger sjøkrepsen opp et energilager til vårens gyting, noe som resulterer i fyldige kreps med en søtlig og god smak.

Brosme

Brosmen er også full av smak på denne tiden av året, med et fast og fint kjøtt. Mange regner den som den mest velsmakende av torskefiskene, og den har et vidt spekter av bruksområder. Den er tradisjonelt svært populær lettsaltet.

Laks

Oppdrettslaksen har en jevn og forutsigbar kvalitet hele året og har derfor mindre sesongvariasjoner enn villfisken. Gravet, raket og røkt laks er for mange nordmenn blitt en viktig del av juletradisjonen. På 1300-tallet til 1800-tallet ble laksen gravet ned under jorda en tid under modning, og likner nok mest på det vi i dag kaller rakfisk. Nå er rakfisken ferdig modnet etter flere måneders melkesyre-fermentering. Gravlaksen som vi kjenner den får vi ved å marinere fisken i salt og sukker i noen døgn.

Vi ønsker dere alle en god jul med mye spennende sjømat på menyen!

Bon appétit!