Breiflabb – fra ufisk til delikatesse

Breiflabb – fra ufisk til delikatesse

Breiflabb – fra ufisk til delikatesse 150 150 Smak av kysten

Det er juni og tid for å kunne nyte et godt måltid med breiflabb. Denne velsmakende fisken, som inntil for noen tiår siden ble sett på som ufisk og slengt over bord når fiskerne fikk den i fangsten sin, regnes nå som en ettertraktet delikatesse. Her til lands finner vi breiflabben i norske fjorder og langs norskekysten, særlig fra Stadt og nordover, men vandrings- og gytemønsteret er noe uklart. Som resultat av et varmere havklima, ser det ut til at den har fått en mer nordlig utbredelse langs norskekysten.

Kjært barn har mange navn, og breiflabben er intet unntak. Denne fryktinngytende rovfisken som kan bli opp til 2 meter lang, veie godt over 100 kilo og har et gap som kan sluke stort sett alle typer fisk som kommer i nærheten av den, går også under navn som flabb, marulk, ulke sjødjevel, havtaske og storkjeft.

Her i Norge er det stort sett halen som blir brukt til matlaging, men lenger sør i Europa utnytter man også kinnmusklene og leveren. Kinnmusklene er både store og velsmakende, og i Frankrike anser man hermetisert lever fra breiflabb som svært eksklusivt.

Med breiflabb som basis, kan du trylle frem de lekreste retter. Den blir av mange omtalt som havets biff og er hvit, fast og fin i kjøttet. ”Det er svært få fisker som har en slik konsistens som breiflabben,” uttaler Preben Moen, direktør ved Gloppen Hotell, som selv er utdannet kokk og tidligere har jobbet som sousjef både på Engø Gård og ved Dr. Holms Hotel på Geilo. ”I utlandet er den eksklusiv, og den norske breiflabben er av vanvittig høy kvalitet,” påpeker han. Han forteller videre at breiflabben har utrolig mange bruksområder, og kan brukes til det meste. Spesielt er den god som stekefisk, men du kan også bake, grille, koke, røyke og salte den. ”Mange mener at det er skalldyr som er best om sommeren, men egentlig så er det jo breiflabben,” hevder Preben Moen,” den kan sammenlignes med skreien på vinteren.”

Det er altså nå i sommermånedene at breiflabben er aller best. Server breiflabben bakt i sitronsaus med et lokk av potetmos, stek den og server den med soltørkede tomater og blomkålkrem, mariner den i en lake av hvitløk, chili og koriander og putt den på grillspyd sammen med poteter, squash og paprika, eller bruk den sammen med reker og andre skalldyr i en paella. Er du litt mer erfaren når det gjelder matlaging, så skjær den i fileter, stek den med salt, pepper og finhakket basilikum og server den med en safranrisotto. Mulighetene er mange, og du bør så absolutt benytte sommermånedene til å nyte et sunt og godt måltid av denne fantastisk velsmakende fisken.

Du kan lese mer om breiflabb og finne oppskrifter på vår sesongkalender for fisk og sjømat, sesongkalender.no.