Studietur til Denia og Valencia

Studietur til Denia og Valencia

Studietur til Denia og Valencia 150 150 Smak av kysten

Dénia ligger ved Middelhavet, omtrent midt i mellom Valencia og Alicante, og har siden 2015 vært med i UNESCOs kreative nettverk innen gastronomi, nettverket som Bergen også er medlem i. Valencia er Spanias tredje største by og hjemsted for Spanias mest kjente matrett, paella. Provinsen har høstet berømmelse for sitt gode kjøkken med tradisjonelle retter av ris, olivenolje, grønnsaker, fisk, røde reker, kreps og andre skalldyr.

Den 24. september ble det arrangert en studietur til Dénia med flere grossister, fiskehandlere og kokker fra nettverket vårt.

Vi startet turen med en middag på Quique Dacosta Resturante, en trestjerners restaurant i Denia. Dacosta tok oss gjennom en innovativ matreise tuftet på sesongbaserte og lokale råvarer.

Dagen etter fikk vi en omvisning på det lokale markedet i byen, før vi fikk hilse på bystyret i Denia. Vi besøkte så den lokale kokkeskolen CDT, der Evarist Miralles tok oss gjennom noen av de rettene vi skulle få servert til lunsj. Soltørket brent blekksprut, lever, rogn og reker virket å være en viktig del av den moderne denianske cuisine. Vi fikk også en omvisning på fiskekaien- dette var viktig for å forstå hvor restaurantene henter råvarene sine fra. Vi fikk se båtene komme inn til kai med dagens fangst og påfølgende auksjon av fangsten.

På tirsdagen gikk dagen til å utforske og lære mer om den gastronomiske bredden som finnes i Marina Alta-regionen. Vi fikk alle en forståelse for hvor og hvordan de ulike lokale råvarene har blitt dyrket frem. Appelsin, ris og druer er viktige råvarer i regionen.

Studieturen ble avsluttet med et besøk på det lokale matmarkedet i Valencia, Mercado Central. Markedets historie som handelsplass for landbruksprodukter går helt tilbake til 1200-tallet – og har alltid vært kjent for produktenes kvalitet, variasjon og friskhet. Her kommer både bønder og handelsmenn for å selge sine produkter direkte til kundene. Flere organisasjoner jobber nå for å fremme bærekraftige produkter gjennom det lokale markedet, til etterfølgelse for mange andre byer. Vi kan alle med fordel spørre mer og undersøke hvor maten vår kommer i fra og hvordan denne har blitt produsert.

Tenk globalt, handle lokalt!