Makrellsesongen er i gang

Makrellsesongen er i gang

Makrellsesongen er i gang 150 150 Smak av kysten

Kvaliteten på makrell varierer mye med årstidene, og akkurat nå er den på sitt aller beste. Dette har sammenheng med at fettinnholdet på vårparten bare er på fem prosent. Når det nærmer seg høst, og sesongen går mot slutten, kan innholdet av fett komme opp i hele 25 prosent, og smaken forringes da noe.

I våre farvann beveger makrellen seg langs hele norskekysten og helt nord til Svalbard. Med sin muskuløse og strømlinjeformede kropp svømmer den uten stans både dag og natt, og den lever hele sitt liv i stimer. Vi finner den nesten utelukkende i de øvre delene av vannmassene ettersom den foretrekker vann med forholdsvis god temperatur. Vanligvis fanges makrellen når den er mellom et halvt kilo og 700 gram, men den kan bli mer enn tre kilo tung.

Makrellen er en sunn og god fisk som inneholder mye omega3. Den har et smaksrikt og fast fiskekjøtt, og kan tilberedes på mange måter. Den smaker godt både varmrøkt og kaldrøkt, speket og garvet, men nå på vårparten og forsommeren egner den seg spesielt godt stekt, kokt eller grillet.

Makrellen er et typisk tegn på at sommeren er her, mener Preben Moen. Han overtok driften av Gloppen Hotell allerede som 23-åring, og er selv utdannet kokk. ”De fleste har vel barndomsminner om makrellen,” sier han, ”og selv om disse ikke alltid er like gode, så er makrellen en av de billigste og beste råvarene vi har.”

Han forteller videre at makrellen inneholder mye fett, er rik på smak, og at den egner seg godt som pålegg. ”Den er helt suveren til røyking. Varmebehandle den lett til den er akkurat ferdig – 40 grader – deretter røyke den og servere den kald som forrett. Eller du kan panere den. Dypp den i mel, grill den i folie, eller hiv den i en panne med mye smør,” sier han. ”En av fordelene med makrellen er at den er lett tilgjengelig og du kan fiske den selv. En kjekk fisk som både kan brukes på menyen og til historieformidling i selskaper,” humrer Preben Moen.

Nå om sommeren som makrellen smaker best kan du servere den sprøstekt med rømmedressing, bladsalat og poteter eller legg den på grillen ved siden av squash og tomater og server den sammen med en god potetsalat. Makrell får et sprøtt og deilig skinn på grillen. Makrell smaker også godt sammen med stekt sopp, løk og en saus av rømme og gressløk, eller som basis for fiskekaker. Liker du sushi og har litt erfaring innen kokkekunsten, kan makrellen også brukes til dette formålet sammen med ørret. Husk da bare på at den må fryses i minst 24 timer før den kan spises rå. Varmrøkt og kaldrøkt makrell regnes som en delikatesse og er utmerket som pålegg sammen med reddiker, salatblad og agurk.

Du kan lese mer om makrell og finne oppskrifter på vår sesongkalender for fisk og sjømat, sesongkalender.no.