Kveite på menyen i april

Kveite på menyen i april

Kveite på menyen i april 150 150 Smak av kysten

I april er kveite et ypperlig valg å sette på menyen. Sesongen for skrei er på hell, makrellen er fortsatt en måned unna, men kveite er aktuell hos fiskehandlere nå.

Landslagskokk Karl Erik Pallesen er medeier og daglig leder ved Fisketorget i Stavanger, og forteller at kveite og andre flatfisker er et godt alternativ i en måned der man ikke har en fisk som utmerker seg som spesiell for sesongen.

– Kveite og andre flatfisker er noe som gjør seg godt akkurat nå, og noe vi har mye av på denne tiden av året. April mangler den store sesongfisken som en del andre perioder av året har. Vi har masse oppmerksomhet om skreien og makrellen når de kommer, og hvalen er en annen begivenhet. April har ikke den samme sesongspesialiteten, forteller Pallesen.

Villkveite er helt eller delvis fredet i Norge mellom 20. desember og 31. mars. Dermed er det først nå man igjen begynner å finne den ville varianten av fisken på markedet. På grunn av statusen til kveitebestanden er tilgangen på villkveite begrenset, men oppdrettskveite er et godt alternativ. Norsk oppdrettskveite holder svært høy kvalitet og er i motsetning til den ville varianten tilgjengelig hele året.

Kveite er en særdeles god og anvendelig matfisk. Størrelsen gjør at man kan få mange ulike stykker som er tilpasset forskjellige behov, og kotelettstykker som beholder det smakfulle kjøttet som ligger mellom fileten og skinnet. Kjøttet er fast, hvitt og aromatisk, og gjør seg godt for de fleste typer tilbereding. Det er samtidig viktig at kveite ikke varmebehandles for mye, da den risikerer å bli tørr.

Du kan lese mer om kveite og finne oppskrifter på vår sesongkalender for fisk og sjømat, sesongkalender.no.