Uforglemmelig studietur til Tromsø og Sommarøy

Uforglemmelig studietur til Tromsø og Sommarøy

Uforglemmelig studietur til Tromsø og Sommarøy 2560 1708 Smak av kysten

Smak av kysten er Norges største gastronomiske nettverk. Vi jobber med å formidle kunnskap om bærekraftig mat fra havet der kvalitet, mangfold og sesong blir ivaretatt. Nå har vi tatt turen nordover for å lære mer om den nordnorske sesongen og utveksle erfaringer med medlemmer fra nord og sør. 

Nettverket representerer hele verdikjeden fra fiskemottak til produsenter og grossister, fiskehandlere og restauranter. På turen til Tromsø reiste en delegasjon fra Vestlandet med fiskehandlere, grossister og kokker. For noen av medlemmene som reiste var dette første gang de var i Nord-Norge og inntrykkene var store. Vi dro til Sommarøy og Tromsø for å bli inspirert og spesielt det å lære mer om de nordnorske råvarene sto sentralt. Vi besøkte noen av de beste lokale fiskediskenes som finnes i nord som Dragøy og Eide Handel, før vi tok turen til Sommarøy som ligger en times kjøretur ut i havgapet fra Tromsø. På Sommarøy var fokuset kveite, vi forsøkte oss på kveitefiske selv, møtte en av de lokale kveitefiskerne og spiste selvsagt kveite til middag.  

 

Workshop med hvitfisk 

I Tromsø hadde vi workshop på nyåpnede restaurant Smak og Ruda. Omgivelsene i seg selv var helt fantastiske og vertskapet Espen og Eva-Linda Ramnestedt tok i mot oss på best mulig vis. På workshopen fikk vi høre om nyheter fra Smak av kysten og ønsket om å utvide arbeidet og medlemstilbudet i nord. Lokal grossist Dragøy fortalte om råvaretilgangen og hva som kommer de neste ukene, som for eksempel ferskt hvalkjøtt fra Lofoten. Lokal produsent Halvor’s tradisjonsfisk ved daglig leder Liv Margrethe Hansen og markedssjef Ingrid Kristine Hansen fortalte om sine unike tørrfisk- og klippfiskprodukter, og oppstartsbedriften Oceanfood ved Renate Larsen fortalte om deres produksjon av sukkertare og mulighetene for tareoppdrett i Nord-Norge. Fokuset på workshopen var muligheter med hvitfisk, kombinert med nye råvarer som tare og kråkeboller.  

Vi fikk blant annet lære om  

  • ulike bruksområder for tørrfisk og klippfisk 
  • hvordan umamismaken fra tare kan brukes på flere måter i tilberedningen av hvitfisk 
  • hvordan oppnå perfekt resultat med ulike tilberedningsmetoder som røyking, sukkersalting og baking av hvitfisk 

 

Møte med forvaltningen av sjømatnæringen 

Det var også viktig for oss å lære mer om forvaltningen av sjømatnæringen og på studieturen besøkte vi både Norges Råfisklag og Norges Sjømatråd, som begge er viktige samarbeidspartnere for Smak av kysten. I møtene fikk vi lære mer om markedsføring og markedsinnsikt både for det norske og det internasjonale sjømatmarkedet, og hvordan strukturene rundt landing og oppgjør for fiskebåtene er optimalisert og automatisert i dagens fiskeri. I tillegg til innsikt om ansvarsområder og prosjekter som Sjømatrådet og Råfisklaget har fremover.

I Smak av kysten legger vi vekt på verdien av å bygge kompetanse og samarbeid på tvers av verdikjeden, noe som vi tror vil bidra til å skape de beste sjømatproduktene- og opplevelsene. Dette samarbeidet fikk vi virkelig kjent på da nord møtte sør og utvekslet viktig kunnskap. 

Vi reiser fra Nord-Norge fulle av inspirasjon, og gleder oss til å ta fatt på turistsesongen som nå starter for fullt på Vestlandet. 

Bildene er tatt av fotograf Knut Åserud.