Siden oppstarten i 2022 har Sjømatspire reist landet rundt for å fremme sjømat blant ungdom. Prosjektet besøker skoler over hele Norge og har som mål å inspirere flere til å spise sjømat og kanskje velge mat- og restaurantfag.
Denne høsten har undervisningsprogrammet utvidet seg nasjonalt, med sjømatspireklasser i både Krsitiansand og Tromsø. I Kristiansand har vi fått med oss kokk Linn Mosby fra restaurant Smag&Behag og i Tromsø samarbeider vi med Hildr og kokk og eier Marius Carlehed Jacobsen. På Rå skole i Bergen fikk vi bli med inn på skolekjøkkenet da kokk Morten Klever laget fisketaco, laks sashimi og blåskjell sammen med elevene.
“Har dere smakt sushien?” spurte Klever, og en elev svarte: “Ja, den var faktisk veldig god.” Mange var først skeptiske, men ble overrasket over hvor godt det smakte.
Selv om noen elever ble litt skeptiske da Klever begynte å filetere torsken foran klassen, fulgte de ivrig med. Det ble en engasjerende demonstrasjon der en av elevene til og med fikk prøve seg på å skjære av skinnet selv. Den praktiske tilnærmingen ga ungdommene en sjanse til å se sjømat i et nytt lys.
Bidrag fra næringen for bærekraftig sjømatopplæring
Sjømatspire samarbeider med Norges Sjømatråd/Godfisk.no, Lerøy, Domstein, de lokale kommunene og opplæringskontorene for restaurant- og matfag. I tillegg leverer Domstein og Lerøy sjømat til kokkenes undervisning, noe som er svært viktige for prosjektet vårt. Vi har også tilgang på noen av landets dyktigste sjømatkokker gjennom Smak av kysten nettverket, som vi sender rundt på ungdomsskolene. En ekstra takk til alle kokkene som har bidratt og fortsetter å bidra til å gjøre Sjømatspire mulig.
Med nærmere 100 skoleklasser besøkt på ungdomstrinnet så langt i 2024, med hovedvekt på Vestlandet, bidrar Sjømatspire til viktig kunnskapsformidling om sjømat og bærekraft til fremtidens arbeidstakere.
Alle bildene er fra Rå skole.