Smak av kystens studietur til Italia

Smak av kystens studietur til Italia

Smak av kystens studietur til Italia 2048 1536 Smak av kysten
En kulinarisk oppdagelsesreise gjennom Piemonte og Liguria

Årets studietur tok medlemmene i Smak av Kysten til hjertet av Nord-Italia, hvor tradisjon innen gastronomi står sterkt. Kokker, restauranteiere, grossister og siderprodusenter reiste sammen for å utforske og inspireres av Piemontes og Ligurias rike mat- og drikkekultur. Turen bød på alt fra trøffeljakt til pastalaging, og deltakerne kom hjem med ny kunnskap og ideer.

Reisen startet i Piemonte med et besøk hos en lokal risprodusent som spesialiserer seg på risotto-ris. Her lærte vi om de ulike ristypene, deres unike bruksområder, og hvordan de dyrkes. Smakingen inkluderte forskjellige typer risotto tilberedt med lokale ingredienser som grønnsaker, oster og spekemat – en smakfull start på eventyret.

 

 

 

 

 

 

 

Neste stopp var Alba, en UNESCO-matby, hvor gruppen vår fikk møte byens ordfører og representanter fra kommunen. Vi besøkte Albas berømte trøffelfestival, en fest for sansene, hvor vi fikk innblikk i trøffeljegernes arbeid og oppleve produkter laget med disse eksklusive råvarene. Dagen ble avrundet på en helt unik og autentisk restaurant som serverte lokale spesialiteter som tartar, ragu og håndlaget pasta.

Trøffeljakt sto på agendaen neste morgen, og deltakerne fikk være med en lokal jeger og hans trøffelhund, Kira. Vi fant flere typer trøfler og fikk et spennende innblikk i det omfattende håndverket som ligger bak de italienske trøflene.

Deretter gikk turen til det gastronomiske universitetet i Pollenzo, hvor deltakerne fikk et dypdykk i gastronomiske studier, sensorikk og smakenes påvirkning. Her besøkte vi også den unike vinbanken, Banco de Vino, en historisk vinsamling med over 100 000 viner som verner om regionens rike vinhistorie.

Turen fortsatte til Barolo og den økologiske vinprodusenten Agricola Brandini. Her fikk gruppen en rundtur på vingården, så vinrankene og de store eiketønnene hvor Barolo-vinen lagres. Vi hadde også med issider i presang til vingården, noe som ble satt stor pris på. På bilde er produsent Olav Bleie fra Alde med issider til Brandini.

Tilbake i Alba besøkte vi trøffelmuseet for en masterclass i vurdering av hvite trøfler – fra lukt til konsistens og intensitet. Denne spesielle opplæringen ga innsikt i hvordan trøfler bedømmes og hvilke karakteristiske aromaer, som høy, hvitløk og sopp, man skal se etter.

Neste etappe tok gruppen til Liguria og Genova, med et stopp hos en av områdets mest anerkjente Barbera-produsenter. Smaksprøvene inkluderte Barbera-vinens særegne smak, før turen gikk videre til en restaurant i fjellsiden, hvor vi fikk lære å lage pesto på ekte Ligurisk vis og nyte en fantastisk lunsj med tørrfisk fra Norge.

 

 

 

 

 

Senere besøkte vi en baker som demonstrerte hvordan den lokale, berømte focacciaen lages – en tynn, luftig og svært smakfull variant. Et av turens høydepunkter var langbordsmiddagen vi fikk servert i gaten til den lokale pastaprodusenten Pastificio Dasso, som inkluderte flere av deres spesialiteter. Til slutt fikk vi også fersk pasta med hvite trøfler fra Alba.

På et lokalt marked utforsket vi også den italienske av sjømaten, som selvsagt består av norsk tørrfisk, vi fikk innsikt i klimautfordringene som påvirker de lokale fiskene, deriblant den manglende tilgangen til vongole-skjell. Og vi fikk nydelige smaksprøver av ansjosretter og andre lokale delikatesser som blekksprut i ulike varianter.

Vi besøkte videre en olivengård, hvor vi lærte om olivenhøsting og oljeproduksjon. Smakingen av olivenolje ble en lærerik opplevelse, med innsikt i profesjonelle smaksteknikker.

Studieturen ble avsluttet på Michelin-restauranten Orto, der vi fikk servert en eksklusiv meny med alt fra blekksprut og mullet til oksehale og hummer – en verdig avslutning på en inspirerende reise.

Studieturen til Italia har gitt oss ny kunnskap og faglig påfyll, og vi håper og tror at de spennende opplevelsene vil bidra til ny inspirasjon hos våre medlemmer.

Tusen takk for turen!