Michelin-kokkens kamskjell

Michelin-kokkens kamskjell

Michelin-kokkens kamskjell 1920 2560 Smak av kysten
Smak av kysten - stripe
Michelin-kokkens kamskjell
med issider-hollandaise
Laget av Kristian Vangen, kjøkkensjef på BARE Restaurant for Fjellskål i Bergen

Smak av kysten

Oppskrifter

Oppskrift

Michelin-kokkens kamskjell

Forrett

Enkel

30min

Ingredienser

Forrett til 4 personer:

  • 2 stk kamskjell med litt størrelse pr person
  • 4 eggeplommer
  • 3 dl klaret smør
  • 5 cl is sider eller eplemost
  • Litt vann
  • 3 ss usaltet smør til steking
  • 1 ss solsikkeolje eller annen smaksnøytral olje til steking
  • 1,2,3 syltelake
  • 100 g gulrot
  • Tørket blåbær, om du har
  • Kjørvel
  • Salt

Slik gjør du

1. Hollandaise:

Smelt klarnet smør og varm det til ca 60 grader. Ha eggeplommer, issider og 3 ss vann i en kjele. Pisk dette med en spiral-visp i 8 tall, på lav varme. Varm dette opp til samme temperatur som det klarede smøret.

Hell så litt og litt av klarnede smøret oppi eggeblandingen. Blir det for tykt, kan du ta i litt mer vann. Så fortsetter du med smøret til ønsket konsistens (som en luftig hollandaise).

2. Kamskjell:

Rens  kamskjellet. Den hvite muskelen er hoved komponenten i retten, men er rognen fin så kan du gjerne bruke den rå i tallerken sammen med det stekte kamskjellet.

Fjern den svarte sekken på kamskjellkappen. Resten kan kokes kraft på. Dette kan for eksempel bli til en god kamskjellsuppe. (Om du skal bruke kraften til dette tilsetter du fløte og reduserer. Ha i litt rømme og smør før servering.)

Sett en stekepanne på varme. Den må bli veldig varm før vi har i kamskjellene. Ha i olje i stekepannen.  Salt kamskjellet og legg det i den varme pannen. Kamskjellet stekes raskt på høy varme, til det får en fin og gyllen skorpe. Skru så av varmen, og la restvarmen gjøre resten av jobben.

Ha i stekesmøret, snu kamskjellene og «øs» smør over dem. Ta kamskjellene ut av pannen og legg dem på et klede slik at de får renne av seg. Husk alltid at kamskjell er mye bedre understekt enn overstekt.

3. Syltet gulrot:

Kok opp 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Avkjøl til ca. 60 grader. Ha i gulrot kuttet i tynne skiver. La dem ligge i laken til du skal servere. Dette kan du med fordel gjøre dagen før.

4. Servering:

Retten kan for eksempel serveres som her, med tørkede blåbær, kjørvel og rogn på toppen.