Kom deg ut i fjæra!

Kom deg ut i fjæra!

Kom deg ut i fjæra! 150 150 Smak av kysten

Nå er sesongen for tang og tare endelig her! Spiselig og smaksrike alger finnes rett utenfor dørstokken din! Kom deg ut i fjæra!

Den 9. Mars var flere av Bergens beste kokker og de ulike tareprodusentene i Smak av Kysten samlet i fjæra utenfor Bakkasundet hos Austevoll Seaweed for å lære mer om og utveksle erfaringer om høsting, håndtering og bruk av tang og tare i mat. Det er på tide at vi alle begynner å utnytte mer av havets ressurser til mat! Ikke bare er det bra for kloden, det smaker også veldig godt!

De rundt 30 deltagere som trosset gråværet fikk seg en spennende tur med mye god kunnskapsutveksling og matfaglig utvikling! Sammen med havforsker Arne Duinker tok vi turen ut i fjæra for å høste av havets frukter! Flere med dykkerutstyr og andre godt rustet med sjøstøvler og regntøy. Her høstet vi blant annet artene havsalat, sukkertare, fingertare, stortare, sagtang, søl, blæretang, grisetang, grisetangdokke (trøffeltare), sauetang og to nye arter (som smakte både blåskjell og østers :)). Vi fikk også se hvordan Austevoll Seaweed dyrker sukkertare og hva som ligger bak denne nye formen for oppdrett!

Rundt lunsjtider møttes vi alle innendørs for en gjennomgang av de ulike artene og en erfaringsutveksling om bruk av disse artene i mat. Deretter ble kokkene fra Colonialen, Bekkjarvik Gjestgiveri, Bien, Cornelius, Marg og Bein, Bellevue og Fjærland Fjordstove utfordret til å lage i stand ulike retter med tang og tare. Resultatet ble utrolig bra!

Her er rettene som ble laget:

  1. Krabbekaker med dashikraft basert på sukkertare, sopp, røkt hvalkjøtt og purpursnegl
  1. Sukkersaltet kveitetataki rullet i havsalat med grillet sauetang, sukkertare og en tomatconcasse.
  1. Panerte sjøkreps med rogn, lettsyltet lilla gulrot, syrlig hvitløkskrem, dilltang crisp (en av de nye artene), dill og sauetang
  1. Panert laks innrullet i havsalat med sauetang, vårløk og en soyasaus basert på chili, hvitløk, ingefær og lime.
  1. Røkt ørret mousse pakket inn i sukkertare
  1. Kamskjell ceviche med havsalat, sukkertare, blæretangknopper, rødløk, granateple og butare.
  1. Grillet sjøkreps med havsalat og rødbete i en kraft basert på sopp, purpursnegl skjøkrepsskall og dilltang.

 

Viktige take aways: Både sopp og tomat i lag med tang og tare booster umamieffekten!

Fremover får vi håpe at tang og tare blir et fast innslag på menyene til de ulike restaurantene og i befolkningen som sådan!