Vi feiret havet under One Ocean Week 2025

Vi feiret havet under One Ocean Week 2025

Vi feiret havet under One Ocean Week 2025 1280 853 Smak av kysten

One Ocean Week 2025 i Bergen ble en inspirerende uke fylt med engasjement, kunnskap og smakfulle opplevelser – og vi er stolte over å ha vært en del av denne viktige markeringen av havets betydning for vår fremtid.

Smak og opplevelser på Festningskaien

I samarbeid med Fisketorget arrangerte vi et smak- og opplevelsestelt på Festningskaien lørdag 5. og søndag 6. april. Her fikk besøkende utforske havets smaker gjennom smaksløyper, sjømatkurs og kokkeaktiviteter. Det ble servert smaksprøver på bærekraftige råvarer som tang, tare, skalldyr og ulike fiskearter, og både voksne og barn fikk lære mer om hvordan vi kan bruke hele fisken på en bærekraftig måte.

De unges havdag – fremtidens havhelter

Under De unges havdag fikk over 800 elever fra ungdoms- og videregående skoler muligheten til å lære om havnæringens mange muligheter. Vi bidro med praktiske sjømataktiviteter hvor elevene laget fiskefarse, eksperimenterte med smaker og deltok i smaksquiz. Målet var å inspirere ungdom til å utforske karrierer innen havet og vise hvordan bærekraftig matproduksjon fra havet kan være både spennende og viktig. Vi fikk også besøk av H.K.H Kronpris Haakon som ville lære mer om mulighetene elevene på Restaurant og matfag har og hvordan vi i Smak av kysten jobber med rekruttering. Det var skikkelig stas.

Restaurantprogram med havet i fokus

Gjennom hele uken samarbeidet vi med noen av Bergens beste restauranter for å sette fokus på havets delikatesser. Restauranter som Lysverket, Cornelius Sjømatrestaurant, Bryggeloftet og Bien Basar tilbød spesialmenyer med sjømat i hovedrollen, og gjestene fikk oppleve hvordan havets råvarer kan forvandles til kulinariske mesterverk.

Takk til våre samarbeidspartnere

Vi ønsker å rette en stor takk til alle som bidro til å gjøre våre arrangementer under One Ocean Week 2025 til en suksess:

  • Fisketorget og Bergen kommune– for et flott samarbeid om smaksteltet på Festningskaien
  • Godfisk.noog Stiftelsen for rekruttering til restaurant og matfag for støtte til gjennomføring
  • Sotra videregående skole og deres elever fra restaurant og matfag for gjennomføring av aktiviteter på rekrutteringsdagen
  • Lerøy for bidrag med råvarer og stadpersonell.
  • Sterling kveite for utmerkede råvarer.
  • Hitra Mat for nydelige krabber
  • Norges Råfisklag for støtte og hjelp.
  • Informasjonsutvalget for reker
  • Merkevareforening Norsk Hval for utmerket samarbeid og hvalkjøtt.
  • Hjønnevåg for leveranse av de populære fiskekakene sine.
  • Takk til Matgal, Mandelhuset, Fish Me, Fjellskål, Bernard, Hildegunn på Torget, Havkollektivet, Morten Klever, Sigurd Bergsvik, Domstein, Akvariet, Lingalaks og Norske kokkers landsforening.
  • Våre restaurantpartnere– for å fremheve havets smaker gjennom kreative menyer.
  • Alle frivillige og deltakere– for deres entusiasme og engasjement.

Sammen har vi vist hvordan havet kan inspirere til både kunnskap og nytelse, og vi ser frem til å fortsette arbeidet med å fremme bærekraftig bruk av havets ressurser.

Fotograf Thor Brødreskift