Grillet steinbit
i tomat cassoulet med oliven, løk og basilikum
Karl Erik Pallesen, Fisketorget i Stavanger
Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Grillet steinbit
Ingredienser
- 600 g steinbitfilet
- 2 ss tomatpuré
- 600 g hakkede tomater
- 150 g ferske tomater
- 10 stk småtomater
- 1 løk
- 3 hvitløksfedd
- ½ chili
- 2 stk laubærblad
- 3 dl eplejuice
- 100 g selleri
- 200 g kokefaste poteter
- ½ sitron
- 3 ss sorte oliven
- 2 ss sukker
- Rosmarin
- Smaksnøytral olje
- Olivenolje
- Basilikum
- Salt
- Pepper
Slik gjør du
- Vi starter med sausen. Kutt opp sellerirot i mindre terninger, og stek i en kjele med litt stekeolje i noen minutter. Deretter tilsetter du tomatpureen og steker videre til den «setter» seg litt i bunn.
- Kutt opp løk, chili og hvitløk i små biter. Tilsett dette sammen med laurbærbladene i gryten. Stek videre i ca. 1 min.
- Tilsett eplemosten og reduser til ca. halvparten. Deretter har du i de hakkede tomatene og de ferske tomatene sammen med ternet potet, og koker sausen i 30 min på lav varme. Smak til med salt, pepper og frisk sitron før servering.
- Del opp småtomatene i to og legg i en ildfast form. Strø over like mengder med salt og sukker og ca. 1 ss rosmarin på snittflaten. La dem ligge på benken i ca. 10 min før du setter dem i ovnen på 200 grader, på over- og undervarme. Tomatene bakes i ca. 15 min.
- Sett over en grillpanne på høy temperatur. Gni nøytral olje og salt på fiskestykkene før du tilsetter disse i pannen med fettsiden ned. Stykkene skal grilles i ca. 10 min på den ene siden før vi snur fisken. Grill i nye 4 min på den andre siden før du setter dem i ovnen og baker fisken ferdig i 2-3 min.
- Kutt opp oliven i grove biter og plukk blader av basilikum.
- Retten serveres i dyp tallerken. Start med å legge cassouleten i bunn. Topp med noen av de bakte småtomatene. Legg så over fiskestykke og resten av tomatene oppå Til slutt legger du på oliven og basilikum, og avslutter med noen dråper av god olivenolje.