HOTEL FINSE 1222 – TENKER NYTT ETTER 112 ÅR I DRIFT
I 1909 åpnet Hotel Finse 1222 samtidig med Bergensbanen ved banens høyeste stasjon 1222 meter over havet. Hotellet som klamrer seg fast i fjellheimen, midt imellom nasjonalparker og nydelig natur, ble raskt et populært treffpunkt mellom øst og vest. Selv uten veitilkomst.
De siste årene har hotellet gjennomgått en total renovering. I juli 2021 kunne de endelig åpne dørene igjen, og ønske gjestene velkommen til deres nyoppussede hotell. Torsdag i sist uke åpnet de for sesongen og er klare for 2022.
Det første man tenker på når man hører ordet oppussing er kanskje at alt er helt nytt og i en ny moderne stil. På Finse 1222 stemmer ikke dette. Her har de valgt å ta et skritt tilbake og dykket ned i sin unike historie. Nå vil det 112 år gamle hotellet vise frem sin historiske sjarm. De gamle takbjelkene har blitt synlige igjen, og den nye tapeten er i samme stil som var på starten av 1900-tallet. Den gamle fargepaletten er børstet støv av, og hotellet er malt i naturens farger.
Også maten har gjennomgått en forvandling. For mens gjestene tidligere kunne finne retter inspirert av Sør-Amerika, Middelhavet og Spania på menyen, jobber Kjøkkensjef Viking Kunwor nå med å rendyrke serveringstilbudet med klassiske oppskrifter som passer med hotellets beliggenhet og bakgrunn.
– Med Hotel Finse 1222s historie og geografiske plassering er det et naturlig valg at maten vi serverer skal være inspirert av den utrolige naturen vi har, og ha et samspill med historiske tradisjoner og nåværende mattrender, forteller Viking.
– Vi vil videreføre et historisk hotell, så da måtte også matkonseptet endres. Det gir ikke mening å servere noe fra Middelhavet når vi befinner oss på en av de fineste plassene i Norge og har så mange gode råvarer tilgjengelig. Vi er nødt til å bruke lokale grønnsaker, frukt, meieriprodukter, fisk og kjøtt fra området rundt oss.
Konseptet «Fjell til Fjord» bygger på den norske naturen, med sjømat fra fjord og hav, kjøtt fra det omliggende fjellet, kortreiste grønnsaker og frukt fra lokale bondegårder rundt Finse og Hardangerjøkulen.
– Det vi serverer skal gjenspeile våre verdier og den lokale matproduksjonen rundt Finse. Resultatet skal man se både på tallerken og i glasset. Det vi serverer skal være lagd fra bunn med de beste råvarer i sesong, og være inspirert av den magiske naturen rundt Hotel Finse 1222. Det skal være en opplevelse å nyte et måltid som er enkelt og smaksrikt.
– Mitt mål er at om 10 eller 15 år skal noen av de klassiske rettene fremdeles være på menyen. Vi vil ha oppskrifter som vi vet folk digger. Om du kommer i dag og spiser en fiskesuppe skal du kunne komme tilbake med dine barnebarn og fortsatt kunne nyte samme smaken.
Finse er et område med et stort utvalg av ulike aktiviteter og opplevelser. Folk kommer dit for å gå tur, sykle, gå på ski, vandre på blåisen og mye mer. Maten må derfor være tilpasset dette. Kjøkkensjefen vil tilpasse serveringen ved å ha større porsjoner enn hva du kanskje finner inne i byene. Det må også være mat med riktig fett og proteiner.
– Gjestene våre trenger ordentlig påfyll for å bli mett etter en lang dag på fjellet, sier Kunwor. – Vi vil servere mat og drikke som er gjennomtenkt, som følger sesongene og passer våre gjester etter en dag med aktivitet. At vi er på et høyfjell kan ikke lenger være en unnskyldning, men en kvalitets standard. Det vi serverer er ekte mat og drikke fra hjertet til hjertet som når sjelen.