VINNER AV TØRRFISK KONKURRANSE!

VINNER AV TØRRFISK KONKURRANSE!

VINNER AV TØRRFISK KONKURRANSE! 3872 2592 Smak av kysten
Vi gratulerer Sigurd T. Kvitberg og Engengruppen med seieren i tørrfisk-konkurransen, og ønsker god tur til Lofoten for å lære mer om denne edle råvaren!
Bergen har en gang flommet over av tørrfisk, men ikke nå lengre… Tiden var overmoden for å sette tørrfisk på menyene på restaurantene i Bergensregionen. Med støtte fra Norges Sjømatråd og Hordaland Fylkeskommune, og i samarbeid med noen av landets ledende tørrfiskprodusenter, arrangerte
Smak av kysten en tørrfisk-konkurranse hvor målet var å servere mer tørrfisk på menyen på Bergens restauranter. Kriteriet for å delta i konkurransen var å ha råvaren på menyen i minst 2 måneder. Kunnskapen og inspirasjonen til en mer moderne bruk av råvaren skulle gi større vilje og evne blant kokkene til å ta i bruk tørrfisk. Selv om det var 15 restauranter som satte tørrfisk på menyen, var det ikke mange som sendte inn sine retter i konkurransen. Men av de innsendte forslagene var ikke juryen i tvil om hvem som utpekte seg i arbeidet med tørrfisk. Det ble Sigurd T. Kvitberg, Engengruppen, med Pingvinen og Grand selskapslokaler i spissen. Sigurd T. Kvitberg viste virkelig muskler når det kom til tørrfisk. – Han sørget for at det ble tørrfisk på alle Engengruppens fem restauranter – Han bidro til å få på plass et tørrfiskøl i samarbeid med 7Fjell Bryggeri – Han tok ansvar for å sette tørrfisk på menyen under Bergen Matfestival Juryen mener han ser muligheter og er kreativ innenfor en tradisjonell ramme. Sigurd sier i et intervju at han alltid har likt å springe først når det gjelder tørrfisk. Som lærling på Skarven i Tromsø ble han «tvunget» til å lære mer om hele prosessen med tørrfisk. Kunnskapen og interessen tok han så med seg til Bergen i 2001. På den tiden var ikke tørrfisk å finne på noen restauranter. Siden har han ivret for råvaren og synes det er gøy når gjestene forstår hvilket kvalitetsprodukt tørrfisk er. Vi gratulerer!!

OPPSKRIFT PÅ SIGURDS FRITERTE TØRRFISK BOLINHOS:
– 500 gr ferdig utvannet tørrfisk
– 350 gr melne poteter
– 1 egg
– 2ss persille
– 3 fedd hvitløk
– 2 stk fileter italiensk ansjos
– 1 stk chili
Aller først sett potetene på kok. Del tørrfisken opp i mindre biter, og trekk denne i salt vann i ca 20 min. Sil så av vannet, og la tørrfisken ligge å dampe ut all væsken. Tilsett skrelte og kokte poteter og bland dette godt sammen, rør så inn egget, og bland inn resten. Fin kutt eller bruk foodprocessoren på persille, hvitløk og chilien, og bland dette i til slutt. Smak gjerne til litt ekstra med salt. Varm opp en liter rapsolje, og når den er varm nok, lag små baller av røren med to spise skjeer. Fritér de til de blir nøttebrune.
Serveres direkte, gjerne med en knakende god aioli og noen lime båter 🙂