Smak av kysten inviterte til lærerik fagdag i fjæra
Det ble en minnerik og inspirerende dag da Smak av kysten nylig arrangerte fagdag med sanking i fjæra for kokker og produsenter. Med havet som nærmeste nabo fikk deltakerne utforske de mange råvarene som finnes i fjæresonen, lære om bærekraftig sanking – og ikke minst tilberede og smake på det de fant.
Under kyndig veiledning fra sjømatkokk Fredrik Hald og havforsker Stein Mortensen, fikk deltakerne nye innsikter i havets skjulte skatter. En av dagens store opplevelser var da gruppen fant to kuskjell som viste seg å være over 100 år gamle. Christopher Haatuft demonstrerte hvordan man åpner og serverer disse delikatessene. Et ungt kamskjell ble også funnet – for ungt til å høstes – og havforsker Mortensen viste hvordan man teller årringene for å bestemme alder, før kamskjellet ble lagt tilbake der det ble funnet.
Etter sankeøkten laget deltakerne mat sammen i fjæra. Med råvarer fra Lerøy og dagens fangst på menyen, ble det servert alt fra fisk innbakt i tang – til stor begeistring – til spennende sjømatretter med inspirasjon fra ulike verdenshjørner. Blant annet serverte Arthuro fra Simple and Delicious en frisk sør-amerikansk ceviche som høstet stor applaus. Ikke minst laget vi en fiskesuppe proppfull av deilige umami-smaker fra strandkrabber, små skjell og strandsnegler funnet i fjæra.
Alle kokkene uttrykte stor begeistring for dagen, og mange mente at det eneste som manglet var mer tid sammen – for å fortsette å utforske, lære og smake på det havet har å by på.
Fagdagen ga ny inspirasjon til hvordan sjømat og råvarer fra fjæra kan brukes på kreative og bærekraftige måter. Smak av kysten takker alle som deltok for engasjementet, kunnskapsdelingen og den gode stemningen – og vi ser allerede frem til neste anledning der vi kan utforske kystens muligheter sammen.