Studietur til Hitra – uforglemmelige smaksopplevelser

Studietur til Hitra – uforglemmelige smaksopplevelser

Studietur til Hitra – uforglemmelige smaksopplevelser 2560 1920 Smak av kysten

Vi har vært i Norges sjømatparadis på Hitra og Frøya 🦀

Med en fantastisk beliggenhet ved Trøndelagskysten, er Hitra og Frøya kjent som sjømatens mekka i Norge. Vi fikk selv oppleve dette øyrikets rike matkultur, hvor sesongens beste råvarer blir tilberedt av ildsjeler med en lidenskap for havets skatter. På denne studieturen fikk vi en dypere innsikt i historiene, menneskene og det unike samarbeidet som gjør Hitra og Frøya til en fantastisk sjømatdestinasjon.

Turen startet med et besøke på DalPro Gård, en av Norges mestvinnende lokalmatprodusenter, kjent for produkter av hjort og villsau. Gården er også en vekstbedrift som gir opplæringsmuligheter for personer utenfor arbeidsmarkedet. Og vi fikk høre mer om det inspirerende samarbeidet Smaker fra Øyriket, som samler prisvinnende aktører fra regionen i ett nettverk.

Neste stopp var HitraMat, Norges ledende aktør innen prosessering av taskekrabbe, og datterselskapet Seashell, landets største produsent av levende kamskjell. Vi fikk omvisning og en smakfull introduksjon til deres produkter.

Dagen fortsatte med en spektakulær RIB-tur til visningsanlegget Lerøy Midt, hvor vi fikk et unikt innblikk i den moderne, norske havbruksnæringen. Kvelden ble avsluttet med et besøk på Kystmuseet før innsjekk på Ansnes Brygger. Der ventet en uforglemmelig middag med Ansnes’ anerkjente «Havets festbord».

Dag to gikk turen videre til Garnviks Røkeri. Her lærte vi mer om bedriftens start og vekst og hvordan det å bygge stein på stein med fokus på kvalitet har gitt helt unike resultater for den lille bedriften som nå har ni ansatte. Vi fikk høre om gründer Vidar Garnviks visjoner for bedriften og nylig ansatte salg og markedsansvarlige Emil Fjeldberg Elshaug fortelle om innovasjoner og nye produkter. Det var et utrolig lærerikt og spennende besøk som ga oss innsikt i en næring i vekst ytterst i havgapet.

 

 

 

 

 

 

 

Vi besøkte deretter Norcod, en ledende aktør innen oppdrett av torsk. Her lærte vi mer om deres produkt Snow Cod, som er på vei inn i det norske restaurantmarkedet. Det var et svært spennende møte med en ganske ung næring, med tilhørende utfordringer og muligheter. Oppdrettstorsk er et produkt vi garantert kommer til å høre mer om i fremtiden.

Turens siste stopp var et besøk hos Søstrene på Hurran, en gård drevet av søstrene Aina og Sara, der vi inntok en herlig lunsj med lokale og kortreiste råvarer. Deres hjemmelagde delikatesser med nydelig Smaker fra Øyriket var prikken over i´en for en uforglemmelig studietur.

Studieturen til Hitra har vært en inspirasjon og en reise gjennom norsk matkultur på sitt beste – fra havets festbord til de unike historiene som ligger bak produktene. Takk for turen til alle som ble med og tusen takk til alle som tok oss så godt i mot. Og en ekstra takk til Godfisk og Sjømatrådet for all støtte og hjelp 🐟