Sjøhuset Skagen

[ultimate_heading main_heading=»Sjøhuset Skagen» heading_configuration=»bottom» spacer=»image_only» spacer_position=»bottom» spacer_img_width=»500″ spacer_img=»14004″][/ultimate_heading]

Dette sjøhuset på Skagenkaien er en del av en meget flott Stavanger-eiendom, nemlig Skagen 18 fra før 1710. Selve sjøhuset ble bygget omkring 1770, etter at Ole Smith Plough startet sin handelsforretning her i 1768. Handelsvarene var tømmer, salt, tørrfisk og sild.

Plough bygget skip på eget verft og drev skipsfart også utenfor Europa. I 1791 ble hans adoptivsønn, Hans B.G. Sundt kompanjong og handelshuset fikk navnet Plough & Sundt. Sundts svigersønn, Lauritz Willhelm Hansen, ble den dynamiske leder fra 1840, og i hans tid blomstret både handel og skipsfart. Han var også stadshauptmann i Stavanger, og en av byens ledende menn. Han anla bl.a. byens første teater i en av eiendommens bygninger.

I depresjonstiden på slutten av 1800-tallet sviktet sildefisket og damp overtok for seil. Mange firmaer fikk vanskeligheter, og Plough & Sundt gikk konkurs. Familien beholdt imidlertid eiendommen, og etablerte en ny handelsvirksomhet innen engros- og skipshandel, som først ble solgt ut av familien i 1980-årene.

I 1970-årene var ikke lenger sjøhuset i bruk som lager, og i 1978 ble huset rehabilitert og ombygget til restaurant – Sjøhuset Skagen. Selv om huset gjennomgikk en stor forandring fra sin tid som lager, har det beholdt en sjarme og atmosfære som lukter av salt hav og sjøfartshistorie lang vei! Her er det 8 forskjellige gulvnivåer og et uttall av smårom, nisjer, karnapper og balkonger. I utsmykkingen er det lagt vekt på gamle maritime gjenstander fra skutemodeller til fiskeutstyr. Kort sagt et hus med atmosfære av gammel norsk sjøfartstradisjon.

Den spesielle atmosfæren har gjort Restaurant Sjøhuset Skagen til et populært spisested for byens innbyggere så vel som turister og utenlandske forretningsfolk. Restauranten er også et populært sted når bedrifter skal ut å representere og samtidig vise litt av byens historie.

[ultimate_spacer height=»30″ height_on_tabs=»30″ height_on_mob=»30″]
[ultimate_heading main_heading=»KONTAKTINFORMASJON» alignment=»left»][/ultimate_heading][ultimate_spacer height=»10″ height_on_tabs=»10″ height_on_mob=»10″]

Adresse: Skagenkaien 16, 4006 Stavanger
Telefon: 51 89 51 80
E-post: post@sjohusetskaggen.no
Nettsted: www.sjohusetskagen.no

[ultimate_heading main_heading=»HVOR FINNER DU OSS» alignment=»left»][/ultimate_heading][ultimate_spacer height=»10″ height_on_tabs=»10″ height_on_mob=»10″]

Sjøhuset Skagen ligger på Skagenkaien.

Se kart her: Sjøhuset Skagen

[ultimate_spacer height=»30″ height_on_tabs=»30″ height_on_mob=»30″]