Pannestekt skrei med rogn-nuggets
Lokal sjømat i sesong
Raymond Grimstad, Lerøy
Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Pannestekt skrei med rogn-nuggets
Ingredienser
Pannestekt skrei
- 180-200 gr skreiloin med skinn per person
- Stekeolje
- Smør
- Hvitløksfedd
- Sitron
- Salt
- Pepper
Sprøstekt rogn
- 100 gr torskerogn
- Bakepapir
- Hyssing
- Hvetemel
- Egg
- Panko (paneringsmel)
Rømmesaus
- 2 dl creme fraiche
- Salt
- Sitronsaft
Syltet rødbete
- 2 stk rødbeter
- 3 dl vann
- 1 dl eplecider eddik
- 2 ss sukker
Grønnkål
- 100 gr grønnkål
- Olivenolje
- Salt
Slik gjør du
Pannestekt skrei
- Skrap skinnet på loinen for skjell.
- Snu loinen og dryss et jevnt tynt lag med salt over.
- Legg kjølig med skinnside opp i ca 1 time.
- Porsjoner loinen i ønskede serveringsstykker, krydre med litt salt og pepper på kjøttsiden.
- Tørk av skinnet slik at det ikke er fuktig.
- Sett en stekepanne på middels høy varme, tilsett steke olje.
- Stek loinen på skinnsiden til det får en fin gyllen farge, og fisken «slipper» pannen.
- Trekk stekepannen litt til side og snu loinen. Tilsett smør, et par hvitløksfedd og litt sitronsaft.
- Stek loinen ca 2-3 minutter, øs smør over med en skje.
- Ta loinen ut av stekepannen, og la den hvile i 5-6 minutter før servering. Bruk den samme stekepannen til å sprøsteke rogn.
Sprøstekt rogn
- Kok opp 5 liter vann med 10 ss salt.
- Pakk inn rognen i bakepapir, og bind opp med hyssing.
- Legg rognen i vannet, og la den trekke i 20-30 minutter, pass på at vannet ikke koker.
- Ta ut rognen av vannet og la den avkjøle seg litt. Fjern bakepapir og hyssing, og dra av hinnen på rognen.
- Skjær den i skiver på ca 1-2 cm. Vend i hvetemel, sammen pisket egg og til slutt panko.
- Sprøstekt rognen i samme stekepanne som du stekte loinen i, der er det masse god smak.
Rømmesaus
- Ha creme fraiche i en gryte og kok opp på middels varme. Smak til med salt og sitronsaft.
- Hold lun frem til servering.
Syltet rødbete
- Ha rødbet i en gryte og dekk med vann. Tilsett litt salt.
- Kok rødbet til de er mør, og skinnet løsner. Avkjøl rødbetene i kaldt vann og dra av skallet. Høvl rødbet i tynne skiver eller kutt i fine terninger.
- Kok opp vann, eddik og sukker. Tilsett rødbetene i syltelaken og avkjøl.
Sprø grønnkål
- Fjern stilken på grønnkål og riv bladene i store biter.
- Vend med litt olivenolje og salt.
- Sprøstek i ovn på 250 grader grill element, eller bruk en gassbrenner.
Servering:
- Server sprøstekt skrei sammen med rogn og rømmesaus. Legg en pen salat av grønnkål og rødbeter litt rundt. Denne retten kan fint slå følge med noen gode kokte poteter.