Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus

Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus

Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus 1434 1350 Smak av kysten
Smak av kysten - stripe
Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus
grillet spisskål og sider fra Hardanger
Erlend Stueland, Restaurant Buer i Odda

Smak av kysten

Oppskrifter

Oppskrift

Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus

Middag

Medium

45 min

Ingredienser

Antall personer: 4

  • Ca 800 gram hvit fisk, 200 g pr person (lyr, torsk, kveite, sei, hyse eller lignende)
  • 1 kg blåskjell
  • 6  sjalottløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 2 ss solsikke olje
  • 5 dl sider fra Hardanger
  • 300 gr smør
  • 1 l fløte
  • sitronsaft
  • salt
  • 1 sommerkål
  • 50 gram avruga/rogn (valgfritt)
  • urter/spiselige blomster
  • dillolje

Syltet gulrot :

  • 2 gulrøtter
  • 2 dl eplesidereddik
  • 2 dl sukker
  • 4 dl vann
  • 30 g salt

Slik gjør du

  1. Vask og skyll blåskjellene i kaldt vann, og kast de som er skadet.
  2. Finhakk sjalottløk og bladpersille.
  3. Fres gyllent i olje i en vid kjele på middels varme. Tilsett blåskjell, og la stå i 1 minutt før du tilsetter sider
  4. Damp under lokk i 3-4 min på full varme. Ta eventuelt ut de blåskjellene du vil spise, og la resten ligge, for god smak.
  5. Sil av, og reduser kraften til halvparten
  6. Ha i fløte, og smak deg frem med sitronsaft og salt.
  7. Renskjær fiskefileten og fjern skinn og bein. Skjær i porsjonstykker à 200 g, og legg på stekebrett med smøret smørt i bunn.
  8. Stek på 180 grader i ovnen til kjernetemperaturen er 40 grader. Det tar cirka 6-10 minutter, litt avhengig av ovn.
  9. Kutt spisskål i fire eller åtte, avhengig av størrelsen. Stekes brun på begge sider i varm panne med salt og olje.
  10. Skru ned temperaturen, og ha en god klatt smør i panna, og la ligge til gjennomstekt.
  11. Skrell gulrot og skjær i tynne skiver. Kok opp sammen med resten av ingrediensene til syltet gulrot og la trekke til ønsket konsistens. Avkjøl.
  12. Legg alt opp på tallerkener, pynt med dillolje, blomster og rogn og server. Tips: Nyt gjerne et glass lokal sider eller eplemost til!