Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus
grillet spisskål og sider fra Hardanger
Erlend Stueland, Restaurant Buer i Odda
Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Ovnsbakt lokal fisk med blåskjellsaus
Ingredienser
Antall personer: 4
- Ca 800 gram hvit fisk, 200 g pr person (lyr, torsk, kveite, sei, hyse eller lignende)
- 1 kg blåskjell
- 6 sjalottløk
- 1 bunt bladpersille
- 2 ss solsikke olje
- 5 dl sider fra Hardanger
- 300 gr smør
- 1 l fløte
- sitronsaft
- salt
- 1 sommerkål
- 50 gram avruga/rogn (valgfritt)
- urter/spiselige blomster
- dillolje
Syltet gulrot :
- 2 gulrøtter
- 2 dl eplesidereddik
- 2 dl sukker
- 4 dl vann
- 30 g salt
Slik gjør du
- Vask og skyll blåskjellene i kaldt vann, og kast de som er skadet.
- Finhakk sjalottløk og bladpersille.
- Fres gyllent i olje i en vid kjele på middels varme. Tilsett blåskjell, og la stå i 1 minutt før du tilsetter sider
- Damp under lokk i 3-4 min på full varme. Ta eventuelt ut de blåskjellene du vil spise, og la resten ligge, for god smak.
- Sil av, og reduser kraften til halvparten
- Ha i fløte, og smak deg frem med sitronsaft og salt.
- Renskjær fiskefileten og fjern skinn og bein. Skjær i porsjonstykker à 200 g, og legg på stekebrett med smøret smørt i bunn.
- Stek på 180 grader i ovnen til kjernetemperaturen er 40 grader. Det tar cirka 6-10 minutter, litt avhengig av ovn.
- Kutt spisskål i fire eller åtte, avhengig av størrelsen. Stekes brun på begge sider i varm panne med salt og olje.
- Skru ned temperaturen, og ha en god klatt smør i panna, og la ligge til gjennomstekt.
- Skrell gulrot og skjær i tynne skiver. Kok opp sammen med resten av ingrediensene til syltet gulrot og la trekke til ønsket konsistens. Avkjøl.
- Legg alt opp på tallerkener, pynt med dillolje, blomster og rogn og server. Tips: Nyt gjerne et glass lokal sider eller eplemost til!