Fartsfylt læring: Skoleelever opplevde oppdrettsnæringen på nært hold

Fartsfylt læring: Skoleelever opplevde oppdrettsnæringen på nært hold

Fartsfylt læring: Skoleelever opplevde oppdrettsnæringen på nært hold 1968 2560 Smak av kysten

Hvordan fungerer et oppdrettsanlegg? Det fikk elever fra Skranevatnet skole lære da de dro på en fartsfylt RIB-tur med Store Blå til et anlegg utenfor Bergen. Med marinbiologer som guider fikk de innsikt i hvordan en oppdrettsmerde fungerer, hva fisken spiser, og hvorfor havbruk er en så viktig næring for Norge.

Turen var en del av Sjømatspire, et prosjekt som skal inspirere unge til å lære mer om sjømat og havbruk. Havbruk er den nest største næringen i Norge, og slike turer gir ungdom en praktisk forståelse av næringen og hvilke muligheter den byr på. Selv med kaldt vær og snøfall var stemningen på topp. Elevene var spente på både oppdrett og den fartsfylte båtturen. Da motorene startet, fyltes luften av hyl og latter, og i full fart bar det ut mot anlegget ved Osterøy.

Elevene fikk observere fisken som svømte rundt i merdene og de fikk omvisning på flåten. Marinbiologene fortalte om fôringsrutiner, bærekraft og hvordan fiskefôr har utviklet seg gjennom årene. Elevene ble fascinert over hvor effektivt oppdrettsfisken omdanner fôr til kroppsvekt, og ellers hvordan oppdrettsnæringen stadig forbedrer seg. Biologene var også åpne om utfordringer som dødelighet og miljøpåvirkning, noe som ga elevene en balansert forståelse av mulighetene og utfordringene i næringen.

På vei ombord på flåten.

Til tross for kaldt vann fikk elevene se ørreten hoppe for å ta til seg luft, noe som skapte stor begeistring. Etter en lærerik økt gikk turen tilbake til Bergen Fiskerimuseum, der fornøyde elever fikk varme seg og snakke om det de hadde lært.

Elevene fulgte godt med på fiskene som hoppet!
Spennende fakta og fortellinger fra marinbiologen fra StoreBlå.

– Dette var utrolig gøy! sa en elev når vi var tilbake ved Storeblå.

Sjømatspire og Smak av Kysten ønsker å gi flere skoleelever muligheten til å oppleve norsk havbruk på nært hold – vil din skole være med?