
Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Ingredienser
Hval og marinering
-
200 g hvalkjøtt
-
100 g røkt bøklinggarum (fra b.colture)
Potetlompe
-
4 stk potetlomper
Løkkrem
-
4 stk kepaløk
-
2 ss smør
-
Litt garum (fra marinaden til hvalen)
Syltet sjalottløk
-
2 stk sjalottløk
-
1 dl vann
-
1 dl sukker
-
2 dl eplecidereddik
Fritert gulløye
-
6 stk gulløyepoteter
-
Nøytral olje til fritering
-
Salt
Slik gjør du
Hval
-
Legg hvalkjøttet i røkt bøklinggarum og la det marinere i minimum 2 timer, helst over natten.
-
Varm grillen godt. Grill hvalen raskt, ca. 1 minutt per side.
-
La kjøttet hvile i 5 minutter før det skjæres i tynne skiver.
Løkkrem
-
Skrell og skjær kepaløk i tynne skiver.
-
«Svettes» sakte i en kjele med smør over lav varme til løken er helt myk og karamellisert, ca. 50–60 minutter. Rør jevnlig.
-
Kjør løken glatt i en blender. Smak til med litt av garumen fra hvalmarinaden for ekstra dybde.
-
Avkjøl og ha i en sprøytepose til servering.
Syltet sjalottløk
-
Skrell og skjær sjalottløk i tynne skiver.
-
Kok opp vann, sukker og eplecidereddik til laken.
-
Avkjøl laken før du legger i sjalottløken.
-
La stå over natten for best resultat.
Fritert gulløye
-
Skjær potetene så tynt som mulig, helst på mandolin.
-
Legg skivene i kaldt vann over natten for å fjerne stivelse.
-
Tørk potetskivene godt før fritering.
-
Friter i nøytral olje på 160 °C til skivene er gylne og sprø, ca. 2–3 minutter.
-
La renne av på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.
Montering
-
Varm potetlompene raskt i en tørr, varm panne.
-
Legg tynne skiver hval på lompen.
-
Topp med kremet løkkrem, syltet sjalottløk og sprø friterte potetskiver.
-
Server straks, gjerne med en frisk salat eller grønne urter som topping.
Bilde av Smak av kysten