 
   Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Ingredienser
Sei
- 
400 g seifilet, skinn- og beinfri 
- 
40 g tørket tang/tare (söl, sukkertare, butare eller kombinasjon) 
- 
90 g sukker 
- 
210 g salt 
- 
50 g fersk söl 
Potetkompott
- 
400 g gulløyepoteter, vasket 
- 
2 dl gressløkolje 
- 
20 g seiersløk, finhakket 
- 
1 ss fersk persille, finhakket 
- 
Salt og nykvernet pepper 
Steinsoppmajones
- 
2 eggeplommer 
- 
3 dl solsikkeolje 
- 
10 g steinsoppulver (finkjørt tørket steinsopp) 
- 
Saften av ½ sitron 
- 
Salt etter smak 
Fritert söl
- 
50 g fersk söl (ekstra, hvis ønskelig) 
- 
Nøytral olje til fritering 
- 
Salt 
Topping
- 
Ferske urteskudd eller finhakket vårløk 
Slik gjør du
Tangspeket sei
- 
Bland sukker, salt og tørket tang/tare. 
- 
Dekk seifileten jevnt med blandingen. 
- 
Grav i 2 timer, skyll forsiktig av blandingen og tørk fileten godt. 
- 
Legg fisken på kjøl, dekket, over natten for jevn speking. 
- 
Skjær i tynne skiver rett før servering. 
Potetkompott
- 
Kok potetene møre i godt saltet vann (20–25 minutter). 
- 
Hell av vannet, knus lett med en visp – behold litt struktur. 
- 
Vend inn gressløkolje, seiersløk og persille. 
- 
Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering. 
Fritert söl
- 
Skyll fersk tang godt i kaldt vann og tørk den grundig. 
- 
Varm olje til 160 °C. 
- 
Friter tangen i 4–5 minutter til sprø. Dekk med lokk i starten – den spruter mye. 
- 
La renne av på kjøkkenpapir. 
- 
Tørk gjerne i ovn på 90 °C til den er helt sprø. Dryss med litt salt. 
Steinsoppmajones
- 
Ha eggeplommene i en bolle. 
- 
Tilsett solsikkeolje litt etter litt mens du visper kontinuerlig til majonesen er tykk. 
- 
Smak til med steinsoppulver, sitronsaft og salt. 
Anretning
- 
Legg potetkompott i bunnen av tallerkenen. 
- 
Legg tynne skiver tangspeket sei over potetene. 
- 
Topp med små dotter steinsoppmajones. 
- 
Avslutt med fritert söl og friske urteskudd eller vårløk. 
Bilde av Smak av kysten
 
			 
			 
				 
					 
					