
Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Ingredienser
Sei
-
400 g seifilet, skinn- og beinfri
-
40 g tørket tang/tare (söl, sukkertare, butare eller kombinasjon)
-
90 g sukker
-
210 g salt
-
50 g fersk söl
Potetkompott
-
400 g gulløyepoteter, vasket
-
2 dl gressløkolje
-
20 g seiersløk, finhakket
-
1 ss fersk persille, finhakket
-
Salt og nykvernet pepper
Steinsoppmajones
-
2 eggeplommer
-
3 dl solsikkeolje
-
10 g steinsoppulver (finkjørt tørket steinsopp)
-
Saften av ½ sitron
-
Salt etter smak
Fritert söl
-
50 g fersk söl (ekstra, hvis ønskelig)
-
Nøytral olje til fritering
-
Salt
Topping
-
Ferske urteskudd eller finhakket vårløk
Slik gjør du
Tangspeket sei
-
Bland sukker, salt og tørket tang/tare.
-
Dekk seifileten jevnt med blandingen.
-
Grav i 2 timer, skyll forsiktig av blandingen og tørk fileten godt.
-
Legg fisken på kjøl, dekket, over natten for jevn speking.
-
Skjær i tynne skiver rett før servering.
Potetkompott
-
Kok potetene møre i godt saltet vann (20–25 minutter).
-
Hell av vannet, knus lett med en visp – behold litt struktur.
-
Vend inn gressløkolje, seiersløk og persille.
-
Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering.
Fritert söl
-
Skyll fersk tang godt i kaldt vann og tørk den grundig.
-
Varm olje til 160 °C.
-
Friter tangen i 4–5 minutter til sprø. Dekk med lokk i starten – den spruter mye.
-
La renne av på kjøkkenpapir.
-
Tørk gjerne i ovn på 90 °C til den er helt sprø. Dryss med litt salt.
Steinsoppmajones
-
Ha eggeplommene i en bolle.
-
Tilsett solsikkeolje litt etter litt mens du visper kontinuerlig til majonesen er tykk.
-
Smak til med steinsoppulver, sitronsaft og salt.
Anretning
-
Legg potetkompott i bunnen av tallerkenen.
-
Legg tynne skiver tangspeket sei over potetene.
-
Topp med små dotter steinsoppmajones.
-
Avslutt med fritert söl og friske urteskudd eller vårløk.
Bilde av Smak av kysten