Tangspeket sei

Tangspeket sei

Tangspeket sei 2560 1920 Smak av kysten
Smak av kysten - stripe
Tangspeket sei
Mild, speket sei med kremet potet, umamirik majones og sprø tang
Halvar Ellingsen og Morten Tungesvik

Smak av kysten

Oppskrifter

Oppskrift

Tangspeket sei

Snacks, forrett

Lett

60 min aktiv tid

Ingredienser

Sei

  • 400 g seifilet, skinn- og beinfri

  • 40 g tørket tang/tare (söl, sukkertare, butare eller kombinasjon)

  • 90 g sukker

  • 210 g salt

  • 50 g fersk söl

Potetkompott

  • 400 g gulløyepoteter, vasket

  • 2 dl gressløkolje

  • 20 g seiersløk, finhakket

  • 1 ss fersk persille, finhakket

  • Salt og nykvernet pepper

Steinsoppmajones

  • 2 eggeplommer

  • 3 dl solsikkeolje

  • 10 g steinsoppulver (finkjørt tørket steinsopp)

  • Saften av ½ sitron

  • Salt etter smak

Fritert söl

  • 50 g fersk söl (ekstra, hvis ønskelig)

  • Nøytral olje til fritering

  • Salt

Topping

  • Ferske urteskudd eller finhakket vårløk

Slik gjør du

Tangspeket sei

  1. Bland sukker, salt og tørket tang/tare.

  2. Dekk seifileten jevnt med blandingen.

  3. Grav i 2 timer, skyll forsiktig av blandingen og tørk fileten godt.

  4. Legg fisken på kjøl, dekket, over natten for jevn speking.

  5. Skjær i tynne skiver rett før servering.

Potetkompott

  1. Kok potetene møre i godt saltet vann (20–25 minutter).

  2. Hell av vannet, knus lett med en visp – behold litt struktur.

  3. Vend inn gressløkolje, seiersløk og persille.

  4. Smak til med salt og pepper. Hold varm til servering.

Fritert söl

  1. Skyll fersk tang godt i kaldt vann og tørk den grundig.

  2. Varm olje til 160 °C.

  3. Friter tangen i 4–5 minutter til sprø. Dekk med lokk i starten – den spruter mye.

  4. La renne av på kjøkkenpapir.

  5. Tørk gjerne i ovn på 90 °C til den er helt sprø. Dryss med litt salt.

Steinsoppmajones

  1. Ha eggeplommene i en bolle.

  2. Tilsett solsikkeolje litt etter litt mens du visper kontinuerlig til majonesen er tykk.

  3. Smak til med steinsoppulver, sitronsaft og salt.

Anretning

  1. Legg potetkompott i bunnen av tallerkenen.

  2. Legg tynne skiver tangspeket sei over potetene.

  3. Topp med små dotter steinsoppmajones.

  4. Avslutt med fritert söl og friske urteskudd eller vårløk.

Bilde av Smak av kysten