 
   Smak av kysten
Oppskrifter
Oppskrift
Ingredienser
Hval og marinering
- 
200 g hvalkjøtt 
- 
100 g røkt bøklinggarum (fra b.colture) 
Potetlompe
- 
4 stk potetlomper 
Løkkrem
- 
4 stk kepaløk 
- 
2 ss smør 
- 
Litt garum (fra marinaden til hvalen) 
Syltet sjalottløk
- 
2 stk sjalottløk 
- 
1 dl vann 
- 
1 dl sukker 
- 
2 dl eplecidereddik 
Fritert gulløye
- 
6 stk gulløyepoteter 
- 
Nøytral olje til fritering 
- 
Salt 
Slik gjør du
Hval
- 
Legg hvalkjøttet i røkt bøklinggarum og la det marinere i minimum 2 timer, helst over natten. 
- 
Varm grillen godt. Grill hvalen raskt, ca. 1 minutt per side. 
- 
La kjøttet hvile i 5 minutter før det skjæres i tynne skiver. 
Løkkrem
- 
Skrell og skjær kepaløk i tynne skiver. 
- 
«Svettes» sakte i en kjele med smør over lav varme til løken er helt myk og karamellisert, ca. 50–60 minutter. Rør jevnlig. 
- 
Kjør løken glatt i en blender. Smak til med litt av garumen fra hvalmarinaden for ekstra dybde. 
- 
Avkjøl og ha i en sprøytepose til servering. 
Syltet sjalottløk
- 
Skrell og skjær sjalottløk i tynne skiver. 
- 
Kok opp vann, sukker og eplecidereddik til laken. 
- 
Avkjøl laken før du legger i sjalottløken. 
- 
La stå over natten for best resultat. 
Fritert gulløye
- 
Skjær potetene så tynt som mulig, helst på mandolin. 
- 
Legg skivene i kaldt vann over natten for å fjerne stivelse. 
- 
Tørk potetskivene godt før fritering. 
- 
Friter i nøytral olje på 160 °C til skivene er gylne og sprø, ca. 2–3 minutter. 
- 
La renne av på kjøkkenpapir og dryss over litt salt. 
Montering
- 
Varm potetlompene raskt i en tørr, varm panne. 
- 
Legg tynne skiver hval på lompen. 
- 
Topp med kremet løkkrem, syltet sjalottløk og sprø friterte potetskiver. 
- 
Server straks, gjerne med en frisk salat eller grønne urter som topping. 
Bilde av Smak av kysten
 
			 
			 
				 
					 
					