Hval tataki

Hval tataki

Hval tataki 1920 2560 Smak av kysten
Smak av kysten - stripe
Hval tataki
Mør, grillet hval med umamirik røkt garum, søt løkkrem, syrlig løk og sprø potet – pakket i myk potetlompe
Halvar Ellingsen og Morten Tungesvik

Smak av kysten

Oppskrifter

Oppskrift

Hval tataki

Forrett/hovedrett

Lett

70 min aktiv tid

Ingredienser

Hval og marinering

  • 200 g hvalkjøtt

  • 100 g røkt bøklinggarum (fra b.colture)

Potetlompe

  • 4 stk potetlomper

Løkkrem

  • 4 stk kepaløk

  • 2 ss smør

  • Litt garum (fra marinaden til hvalen)

Syltet sjalottløk

  • 2 stk sjalottløk

  • 1 dl vann

  • 1 dl sukker

  • 2 dl eplecidereddik

Fritert gulløye

  • 6 stk gulløyepoteter

  • Nøytral olje til fritering

  • Salt

 

Slik gjør du

Hval

  1. Legg hvalkjøttet i røkt bøklinggarum og la det marinere i minimum 2 timer, helst over natten.

  2. Varm grillen godt. Grill hvalen raskt, ca. 1 minutt per side.

  3. La kjøttet hvile i 5 minutter før det skjæres i tynne skiver.

Løkkrem

  1. Skrell og skjær kepaløk i tynne skiver.

  2. «Svettes» sakte i en kjele med smør over lav varme til løken er helt myk og karamellisert, ca. 50–60 minutter. Rør jevnlig.

  3. Kjør løken glatt i en blender. Smak til med litt av garumen fra hvalmarinaden for ekstra dybde.

  4. Avkjøl og ha i en sprøytepose til servering.

Syltet sjalottløk

  1. Skrell og skjær sjalottløk i tynne skiver.

  2. Kok opp vann, sukker og eplecidereddik til laken.

  3. Avkjøl laken før du legger i sjalottløken.

  4. La stå over natten for best resultat.

Fritert gulløye

  1. Skjær potetene så tynt som mulig, helst på mandolin.

  2. Legg skivene i kaldt vann over natten for å fjerne stivelse.

  3. Tørk potetskivene godt før fritering.

  4. Friter i nøytral olje på 160 °C til skivene er gylne og sprø, ca. 2–3 minutter.

  5. La renne av på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.

Montering

  1. Varm potetlompene raskt i en tørr, varm panne.

  2. Legg tynne skiver hval på lompen.

  3. Topp med kremet løkkrem, syltet sjalottløk og sprø friterte potetskiver.

  4. Server straks, gjerne med en frisk salat eller grønne urter som topping.

Bilde av Smak av kysten