Grillet breiflabb

Grillet breiflabb

Grillet breiflabb 1920 2560 Smak av kysten
Smak av kysten - stripe
Grillet breiflabb
Havets delikatesse med en frisk og kremet tvist
Halvar Ellingsen og Morten Tungesvik

Smak av kysten

Oppskrifter

Oppskrift

Grillet breiflabb

Forrett/hovedrett

Lett

60 min aktiv tid (90 min totalt)

Ingredienser

Breiflabb

  • 1 stk breiflabbfilet, ca. 1 kg, renskjært

  • Finsalt til salting

  • Nøytral olje til grillen

Potetkompott

  • 400 g gulløyepotet, vasket

  • 2 dl gressløkolje

  • 20 g seiersløk, finhakket

  • 1 ss fersk persille, finhakket

  • 2 ss smør

  • Salt og nykvernet pepper

  • Et par dråper sitronsaft (valgfritt)

Blåskjellsaus

  • 4 dl innkokt blåskjellkraft

  • 1 dl fløte

  • 150–200 g kaldt smør i terninger

  • 2 dl gressløkolje

  • 1–2 ts sitronsaft eller hvitvinseddik

Slik gjør du

Breiflabb

  1. Dekk breiflabbfileten lett med finsalt og la den ligge i 30–45 minutter.

  2. Skyll av alt saltet i kaldt vann og tørk godt med kjøkkenpapir.

  3. Forbered grillen med høy, direkte varme. Pensle grillristen lett med olje for å unngå at fisken setter seg fast.

  4. Grill breiflabben på alle sider til den har en fin, gyllen skorpe.

  5. Mål kjernetemperaturen. Ta den av grillen når den når 44–45 °C for perfekt, saftig tekstur.

  6. La fileten hvile i 5 minutter før den skjæres i pene skiver.

Potetkompott

  1. Kok potetene møre i godt saltet vann.

  2. Hell av vannet, og knus potetene lett med en visp eller gaffel – de skal ha litt struktur.

  3. Vend inn gressløkolje, finhakket seiersløk, persille og smør til ønsket konsistens.

  4. Smak til med salt, pepper og et par dråper sitronsaft for friskhet. Hold varm til servering.

Blåskjellsaus

  1. Kok opp blåskjellkraften og reduser den til ca. halv mengde for en mer konsentrert smak.

  2. Tilsett fløten og la det småkoke i 5 minutter.

  3. Ta kjelen av varmen, og pisk inn kaldt smør i terninger med stavmikser for en glatt og luftig saus.

  4. Rett før servering, rør forsiktig inn gressløkoljen. Smak til med sitronsaft eller hvitvinseddik. Pass på at sausen ikke koker etter at oljen er tilsatt, for å bevare emulgeringen.

Servering

  • Legg en raus skje potetkompott midt på tallerkenen.

  • Legg skiver av grillet breiflabb pent oppå.

  • Skum opp sausen med stavmikser og øs den rundt fisken.

  • Pynt gjerne med tynne skiver reddik og dill.

 

 

Bilde av Smak av kysten