Smørdampet kveite

Smørdampet kveite med hvit saus på seg. Asparges ved siden av

Smørdampet kveite

Smørdampet kveite 1708 2560 Smak av kysten
Smak av kysten - stripe
Smørdampet kveite
med grønne asparges og røkt blåskjellsaus
Laget av Espen og Eva-Linda Ramnestedt fra restaurant Smak

Smak av kysten

Oppskrifter

Oppskrift

Smørdampet kveite

Middagsrett

Medium

Ingredienser

  • 600 g kveite
  • 8 grønne asparges
  • 250 g usaltet smør

Blåskjellkraft:

  • 1 nett blåskjell
  • 2 løk finhakket
  • 1 fennikel finhakket
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 5 dl hvitvin

Tang majones

  • 3 eggeplommer
  • 3 dl nøytral olje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ts salt
  • 5 g tørket tang (pulver)

Slik gjør du

Salt inn kveiten i 10 minutter. Skyll av saltet og tørk kveiten på en klut.

Del fisken opp i 4 like biter.

Legg litt smør i tynne skiver på et brett, legg fisken oppå smøret. Ha litt smør oppå fisken og dekk det hele med klingfilm. Bak i ovn på 42°c til fisken er ferdig. Dette tar ca 30 minutter, bruk gjerne dampovn om du har.

Knekk av den nederste delen på aspargesen ca 2-3 cm fra bunnen. Skrell av skallet på de neste 2-3 cm.

Varm opp en panne eller kjele med lokk, og ha i litt vann til det dekker bunnen. Kok opp, legg i aspargesen med en klatt smør og damp i 3-4 minutter.

Røkt blåskjellsaus

Rens blåskjellene, kast de som ikke er hele.

Fres løk, hvitløk og fennikel i litt olje i en gryte, ha i de rensede blåskjellene og hvitvinen og damp under lokk til blåskjellene har åpnet seg. Sil kraften fra blåskjellene. Kok kraften ned til halv mengde.

Røkt smør

Vi kutter opp smør i terninger, legger smøret i en boks med lokk og røyker det med en røykepistol. Denne prosessen gjentas 2-3 ganger til smøret får en fin røyksmak.

I en liten gryte, varm opp den reduserte blåskjellkraften, reduser temperaturen til 1 og pisk inn terninger av det røkte smøret litt og litt til alt smøret er pisket inn og du har en jevn og fin saus. Denne sausen kan ikke koke da den vil sprekke hvis den blir for varm.

Kan holdes varm på ca 60°c.

Tang majones

Pisk sammen eggeplomme, tang og eddik, pisk inn olje i en tynn stråle til tykk majones.

Smak til med salt.

Retten anrettes som på bildet og gjerne med masse urter/spiselige blomster fra hagen.

Mann og kvinne smilende foran kjøkken

Bilde av Espen og Eva-Linda Ramnestedt, eiere av restauranten Smak, lokalisert i Tromsø. Foto: Knut Åserud